keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Voiko allerginen hankkia koiran?

Villakoirista ja bichon friseistä puhuttaessa törmää usein kysymykseen voiko allerginen hankkia jommankumman näistä roduista. Rotuja kutsutaan myös "ei allergisoiviksi" roduiksi. Mitään absoluuttisen varmaa vastausta kysymykselle ei ole, sillä allergiat ovat yksilöllisiä. 100% allergiavapaata koiraa ei ole olemassakaan. Pennun ostaminen perheeseen, jossa on koirille allerginen henkilö on aina suuri riski. Koirasta luopuminen on kipeä asia, eikä uuden luotettavan kodin löytäminen ole varsinkaan aikuiselle koiralle aina helppoa. Kuitenkin moni ihminen, joka saa hyvinkin voimakkaita oireita niin sanotuista "perus koirista" (joilla tarkoitan noutajia, paimenia ja niin edelleen) voi pitää villakoiraa tai bichon friseä, mukaan lukien oma äitini. Vaikka koiran hankkiminen allergiaperheeseen on suuri riski ja en sitä todellakaan kaikille suosittele, voin silti rehellisesti sanoa, että tämän riskin ottaminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä.

Koira-allergikot saavat oireita koiran hilseestä, virtsasta ja kuolasta. Villakoirista ja bichon friseistä ei irtoa karvaa, joten ne eivät levittele hilsettä karvojensa mukana ympäri taloa. Kumpikaan niistä ei juuri kuolaa ja ne oppivat yleensä helposti sisäsiisteiksi. Ihmisellä on mahdollisuus siedättyä koirille, mikäli allergeenejen määrä pidetään riittävän alhaisena. Siedättymisellä tarkoitetaan elimmistön kykyä oppia sietämään allergian aiheuttajaa, jolloin oireita ei enää synny tai ne ovat hyvin vähäisiä.

Koiran hankkiminen allergia perheeseen ei ole järkevää, mutta mikäli olet valmis todella sitoutumaan koiran hankintaan, perehtymään rodun valintaan ja huolehtimaan kotisi siisteydestä allergeenejen minimoimiseksi voit harkita. Lisäksi sinun tulee olla valmis siihen, että joudut ehkä kaikesta yrityksestäsi huolimatta luopumaan rakkaasta lemmikistäsi ja etsimään sille uuden rakastavan kodin.

Onko kenelläkään tutullasi bichon friseä tai villakoiraa? Olisiko sitä mahdollista saada hoitoon siksi aikaa, että nähtäisiin tuleeko oireita lyhyessä ajassa (esim. viikon sisällä) Saisit hieman viitteitä siitä tuleeko sinulle tai perheenjäsenellesi oireita rodusta, varmaa tietoa et voi kuitenkaan tästäkään saada, sillä oireet voivat puhjeta vielä useita kuukausia koiran hankkimisen jälkeenkin.

Siedättyminen vaatii allergeenien minimoimisen, lisäksi siivoamalla minimoit mahdollisuutesi saada allergisen reaktion. Eli jos et ole siivoaja ihmisiä, mieti tarkkaan haluatko jatkossa alkaa kuuraamaan lattioita entistä useammin?

Jos allergiasta huolimatta päätät hankkia koiran:
Valitse pieni, vähän kuolaava, aikuisena sisäsiisti koira, jolta ei lähde karvaa. Kun koiran ihopinta-ala on pienempi, siitä irtoaa vähemmän hilsettä. Kun karvaa ei irtoa hilsettä ei puolestaan kulkeudu karvojen mukana ympäri taloa. Kuolassa ja virtsassa on paljon allergeeneja, älä siis hanki kuolaavaa koiraa ja opeta koirasi kunnolla sisäsiistiksi!

Pidä koira puhtaana ja pese se säännöllisesti, ettei hilsettä ehdi kertyä niin paljon turkkiin. Muista kuitenkin, että jos koiran turkkia pestään liian usein saattaa sen iho ärsyyntyä ja alkaa samalla myös erittämään enemmän hilsettä. Kerran viikossa on siis hyvä. Koiran pesemisestä ja trimmaamisesta vastaa joku muu henkilö kuin perheen allergikko. Trimmaus kannattaa myös suorittaa suljetussa tilassa, joka on helposti puhdistettavissa vedellä (esim. kylpyhuone)

Kiellä ehdottomasti koiraasi nuolemasta sinua. Pese allergeenit hiuksistasi ennen nukkumaan menemistä. Koira ei saa tulla allergikon sänkyyn, mieluiten edes makuhuoneeseen. Ilmanputsari on myös erinomainen hankinta! Sijoita se makuuhuoneeseen allergikon sängyn viereen. Kuivamoppaa lattioita 2 päivässä.
Mieti valmiiksi varma suunnitelma mitä teet, mikäli et pystykkään pitämään koiraa. Suostuuko kasvattaja ottamaan sen takaisin vai onko tuttavapiirissä, joku joka voi ottaa koiran itselleen?


Miedän kaksi vähäallergisoivaa koiraa nauttii kevätauringosta keväällä 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti