keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Villakoiran ja Bichon Frisen turkinhoito

Trimmattavaksi tuodaan todella paljon koiria, joita katsellessa voi vain ihmetellä onko omistajalla mitään käsitystä kunnollisesta koiran hoitamisesta. Liian pitkät kynnet tai takkuinen ja likainen turkki voivat olla todella tuskallisia vaivoja aiheuttaen tassujen virheasentoja ja inhottavia ihotulehduksia. Trimmaaja ei voi helpottaa koiran tuskaa kuin hetkellisesti lyhentäessään kynnet ja leikatessaan turkin muutaman millin mittaiseksi siiliksi. Hän voi vain yrittää valistaa koiran omistajaa ja toivoa, että tämä kuuntelee. Kunnollinen turkinhoitaminen ei ole turhaa hössötystä vaan välttämättömyys sille, että koira pysyy terveenä ja onnellisena.

Villakoirien ja bichon frisejen turkinhoito on melko työlästä ja vaatii sitoutumista ja säännöllisyyttä. Mahdotonta se ei kuitenkaan missään nimessä ole! Koira kannattaa pestä viikon välein. Mikäli joka viikko pesun yhteyssä koiran turkki harjataan ja selvitetään perusteellisesti, sitä tarvitsee harvoin muuten enää harjata. Jos et halua käydä koirasi kanssa näyttelyissä voit myös leikata turkin lyhyemmäksi, jolloin se on paljon helpompi hoitoinen.

Huopaantunut isovillakoira

Mitä tarkoittaa takuton turkki?

Takuton turkki on turkki, josta villakoirille tarkoitettu villakoirakampa menee kaikkialta koiraa helposti läpi aivan turkin tyvestä asti. Se, että kampa menee turkista läpi muutaman päällyskarvan verran ei kerro turkin todellisesta kunnosta oikeastaan mitään. Turkki voi edelleen olla pohjasta pahasti huopaantunut ja kiristää koiran ihoa inhottavasti. Hyvin takkuista, huopaantunutta turkkia on oikeastaan mahdotonta saada selväksi tuottamatta koiralle suurta kipua. On paljon ystävällisempää koiraa kohtaan tällöin leikata turkki kokonaan pois.

Jos turkki ei ole pahasti takussa sen voi selvittää karstalla. Muista varoa, ettet raavi koiran ihoa karstatessasi koiraa. Jaa koiran turkki jakaukselle niin, että iho näkyy. Tämän jälkeen lähde karstaamaan turkkia edeten pikku hiljaa eteenpäin, pidä iho ja jakaus kokoajan näkyvissä. Etene näin koko koira läpi. Itse olen käyttänyt  takkujen selvittämiseen lapsille tarkoitettua muumisuihketta, joka suihkutetaan kuivaan turkkiin.

Karstausvideo

Pesu

Ennen pesua koiran turkista kannattaa harjata pahimmat takut pois. Osa takuista voi olla helpompi harjata auki vasta pesun jälkeen kun hoitoaine on ehtinyt vaikuttaa turkissa. Tämän jälkeen koira pestään kädenlämpöisellä vedellä. Huuhtele shampoo huolellisesti pois, sillä turkkiin jäänyt shampoo voi ärsyttää koiran ihoa. Tämän jälkeen levitä hoitoaine. Takkuihin hoitoainetta kannattaa levittää erityisen runsaalla kädellä. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele huolellisesti.

Anna koiran ravistella ja kuivaa se pyyhkeellä. Tämän jälkeen nosta koira pöydälle. Mikäli kyseessä ei ole trimmauspöytä pidä huoli, ettei pöydän pinta ole liukas. Voit esimerkiksi ostaa kumimaton palasen, jonka  päällä koiran on turvallisempi seistä. Aloita koiran kuivaaminen föönillä turkin lyhyemmistä osista, eli vartalosta. Lyhyt turkki saattaa ehtiä kuivua itsestään kiharaiseksi (mikä ei ole tarkoitus), jos aloitat turkin pidemmistä osista. Kun koira on kauttaaltaan ja huolellisesti harjattu ja kuivattu voi turkin trimmaamisen aloittaa.

 Trimmaus

Villakoirien konetyöt aloitetaan korvien alta kuonoa kohti, silmäkulman korkeudelta kuonon kärkeen. Katso, ettei koiralle jää alahuuliin rumaa pitkää karvaa. Tämän jälkeen mittaa koiran kuononpituinen osa sormillasi ja ajele koiran kaulaa pitkin samanpituinen osa lyhyeksi. Lopuksi muotoile kaulan ajeltuosa kolmionmuoitoiseksi niin, että se etenee kauniisti kaulalta korvien alle.

Kun olet saanut villakoiran pään ja kaulan ajeltua voit siirtyä tassukarvoihin. Villakoiran tassuista ajellaan vain tassuosa ei lainkaan jalkoja, joten lopeta karvojen ajelu riittävän aikaisin. Siisti varovasti varpaidenvälit ja tassun pohja. Kun kaikki koiran tassut on ajeltu nätisti lyhyeksi voit siirtyä häntään. Ajele koiralta noin 2 cm kohta hännäntyvestä. Ajele karvat pois myös koiran peräreiän ympäriltä, ettei uloste tartu koiran turkkiin.
Ajele koiran vatsa, sisäreidet ja sukupuolielimet. Erityisesti uroksilla saattaa karva likaantua ja takkuuntua hyvin epämukavalla tavalla sukukalleuksien ympäriltä, jos karva on liian pitkää. Koskee sekä villakoiria, että bichon frisejä!


Takuton, juuri pesty ja trimmattu Naomi nauttii lenkistä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti